Blogger Widgets

~Ingat kan Pada Diri~

Kita tidak boleh ubah sesuatu yang kita lihat,tetapi kita boleh ubah diri kita yang melihatnya. Jika kita tak dapat apa yang kita suka, maka langkah yang terbaik ialah sukalah apa yang kita dapat. Itulah syukur namanya!:-)

Friday, January 13, 2012

.::mengukir di atas batu untuk sebuah kebaikan::.


Pernahkah anda merasai rasa sakitnya hati pada seseorang? Sebagai manusia biasa,sentuhanurani yakin,kita semua tidak lari dari disakiti oleh sesiapa sahaja yang berada disekeliling kita. Tapi,apa tindakan kita setelah disakiti? Adakah menyimpan dendam? Atau membalas semula kejahatan yang diberi dengan sebuah kebaikan.

Di sini sentuhanurani ada sebuah kisah menarik yang ingin dikongsi sebagai pengajaran untuk kita semua.

Sepasang suami isteri yang sedang berjalan melintasi gurun. Di tengah perjalanan mereka bertengkar. Dan suaminya mengherdik isterinya dengan sangat garang. Si isteri berasa sangat sakit hati, tetapi tanpa berkata apa-apa, dia menulis di atas pasir, "HARI INI SUAMIKU MENYAKITI HATIKU" .

mereka terus berjalan sampai menemui sebuah oasis di mana mereka memutuskan untuk mandi. Si isteri turun ke dalam air untuk berenang namun nyaris lemas tetapi berjaya diselamatkan oleh suaminya. Ketika dia mula sedar dan rasa takutnya semakin hilang, dia menulis di atas sebuah batu, "HARI INI SUAMIKU YANG BAIK MENYELAMATKAN NYAWAKU".

Suami bertanya: "kenapa setelah saya menyakiti hati awak, awak menulisnya di atas pasir dan sekarang awak menulis di atas batu?"

Isterinya sambil tersenyum menjawab, "ketika perkara buruk terjadi, kita harus menulisnya di atas pasir,agar angin maaf datang berhembus dan menghapuskan tulisan itu dan saya boleh melupakannya. Dan bila sesuatu yang baik dan luar biasa dilakukan oleh suami saya, saya akan memahatnya di atas batu hati,agar tidak hilang ditiup angin waktu dan akan diingati untuk selamanya".

Sahabat...
Dalam hidup ini sering timbul perbezaan pendapat dan konflik kerana pemikiran setiap insan adalah berbeza. Kadangkala ia sangat menyakitkan hati. Oleh itu kita hendaklah saling bermaafan dan memaafkan serta melupakan masalah lalu. Dan pengajaran yang paling penting dari kisah di atas,
"Belajarlah untuk selalu menulis di atas pasir,untuk semua perkara yang menyakitkan dan selalu mengukir di atas batu untuk semua kebaikan.."

~Tidak mudah tersenyum ketika hati menangis dan terhiris tetapi akan terasa indah ketika kita menyedari itu adalah sebahagian daripada kasih ILAHI~
:')

~terima kasih sudi baca entri cik sentuhanurani.jangan malu malu untuk tinggalkan komen anda (*_*)(")~

No comments:

~Ada yang Lebih Menarik Di Sini~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Di persilakan share ilmu di atas.Hak milik Allah semuanya. Moga Allah redha :)