Blogger Widgets

~Ingat kan Pada Diri~

Kita tidak boleh ubah sesuatu yang kita lihat,tetapi kita boleh ubah diri kita yang melihatnya. Jika kita tak dapat apa yang kita suka, maka langkah yang terbaik ialah sukalah apa yang kita dapat. Itulah syukur namanya!:-)

Tuesday, October 30, 2012

Derhaka Seorang Ayah Kepada Anak-anaknyaAlhamdulillah, abah berjaya mencari ibu yang sangat baik untuk saya dan adik-beradik. Abah mengiakan kisah saidina Umar,ketika dia menjawab soalan seorang anak tentang apakah hak seorang anak yang wajib atas bapanya? Maka jawab Umar,hendaklah dia memilih ibunya dari yang baik, memperelok namanya serta mengajarkan Al-Quran.

Wahai kaum Adam yang ku kasihi sekalian,
Nampakkah engkau pengajaran dari kata-kata Saidina Umar ini? Tidak Saidina Umar berkata mendidik isteri menjadi ibu yang baik, tetapi ditegaskan untuk memilih ibu yang baik! 

Proses memilih ini adalah sebelum perkahwinan lagi dan dalam memilih ini,kita perlu  jauh terkedapan. Sebelum mencari yang solehah,anda perlu jadi soleh dahulu. Dan insyaallah dipermudahkan dalam proses pencarian. Bukankah impian kalian ingin melihat anak-anak kalian mempunyai peribadi para sahabat Rasulullah?

Wajah-wajah anakmu seperti saidina Abu Bakar yang sentiasa membenarkan segalanya daripada Rasulullah. KEberanian mereka pula seperti Umar Al-khattab, lantang memperjuangkan islam tanpa rasa gentar walau sebesar zarah sekalipun. Kepimpinan mereka seperti Sultan muhammad Al-Fateh,matlamatnya jelas sejak kecil lagi dan menjadi pimpinan kesayangan anak buahnya. Kehebatan meniup semangat jihad mereka seperti panglima Tariq bin Ziyad,yang mampu membangkitkan api-api para mukmin dalam mengejar syahid Dan keadilan mereka seperti Umar Abd Aziz,yang telah menegakkan keadilan dalam negara Islam.

Apabila kita berimpian untuk melihat peribadi anak-anak kita sebegini, apakah kita sanggup memberi mereka seorang ibu yang kurang hebat dari ini? Janganlah engkau derhaka kepada anak-anak engkau wahai kaum Adam sekalian. Sungguh,hak ummah di atas pemilihan kalian! Dan engkau akan dipersoal kelak di atas setiap pemilihan kalian.

Wahai kaum hawa yang ku kasihi, ayuh sedar dan bangkitlah membina peribadi mulia bagi membantu proses pencarian kaum Adam untuk sama-sama menuju ke SyurgaNya. Peranan anda sangat besar dalam pembentukan peribadi Ummah.Tidak ingin kah kalian? Ayuh cari sinar Hidayah! Moga impian kita dipermudahkan oleh Allah. :) insyaallah.

" Ya Allah,perbaikilah perhubungan dikalangan kami,mesrakanlah dikalangan hati kami, hidayahkanlah kami ke jalan-jalan keselamatan, lepaskan kami dari gelap gelita kekufuran kepada nur iman dan jauhkanlah kami dari semua kekejian zahir dan batin. Ya Allah berkatilah kami pada pendengaran kami,penglihatan kami, hati kami dan zuriat-zuriat kami." (hadis riwayat at-tobrani)


~terima kasih sudi baca entri cik sentuhanurani.jangan malu malu untuk tinggalkan komen anda (*_*)(")~

No comments:

~Ada yang Lebih Menarik Di Sini~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Di persilakan share ilmu di atas.Hak milik Allah semuanya. Moga Allah redha :)