Blogger Widgets

~Ingat kan Pada Diri~

Kita tidak boleh ubah sesuatu yang kita lihat,tetapi kita boleh ubah diri kita yang melihatnya. Jika kita tak dapat apa yang kita suka, maka langkah yang terbaik ialah sukalah apa yang kita dapat. Itulah syukur namanya!:-)

Saturday, August 18, 2012

Andai Benar Ini Ramadhan Terakhirku

Andai benar ini Ramadhan terakhirku, tentu setiap siang dan malam kita akan berzikir, solat kita akan khusyuk dan tawadhuk. tubuh dan qalbu bersatu hati memperhambakan diri menghadap dan memohon keampunan dari Allah. Menangis kerana curang pada janji "inna solati wanusuki wamahyaya wamama ti lillahirabbil 'alamin" ,(sesungguhnya solatku,ibadahku,hidup dan matiku hanya kepada Allah,Tuhan sekalian Alam)

Andai kita tahu ini ramadhan terakhir,takkan kita sia-siakan walau sesaat masa berlalu dengan begitu sahaja. Disetiap masa yang terluang pasti alunan al quran akan kita baca dengan penuh khusyuk dan menghayati maknanya.

Andai kita tahu ini Ramadhan terakhir,pasti setiap malam kita akan sibukkan diri dengan berterawikh, berqiamulaill, bertahajud memohon keampunan. Mengadu,merintih, memohon kasih, " sesungguhnya aku tidak layak menuju ke SyurgaMu tetapi aku tak sanggup ke nerakaMu"

Andai kita tahu ini Ramadhan terakhir, tentu kita bakal mempersediakan zahir dan batin untuk mempersiapkan diri untuk menanti jemputan Izrail untuk menarik roh di dalam jasad.

Duhai Allah, 
Andai ini Ramadhan terakhir buat kami, Jadikanlah ini Ramadhan yang paling bererti, paling berseri menerangi kegelapan dihati kami. Menuju jalan mencapai Redha kasih sayangMU. Dan terimalah amal kami.

Akan tetapi..
Tiada manusia pun yang mengetahui adakah ini Ramadhan terakhir buat kami. Yang mampu bagi seorang hamba adalah dengan berusaha,bersedia dan meminta belas kasihnya
" Ya Allah, jadikanlah kami hambaMU yang bertaqwa, ampuni dosa kami, dosa kedua ibu bapa kami dan dosa semua hambaMu yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia.

Ya Allah, banyaknya dosa ku.. Tak malunya aku masih berani menghirup udaraMU. Hidup dalam nikmatMu. Tapi aku tak henti-henti bermaksiat di hadapanMU.
Ampuni daku ya Allah, jauhkanlah aku dari siksa api nerakaMu. Kami bertaubat ya Allah. :'(

Kembali bertaubat kepada Allah,anggap ini Ramadhan terakhirmu.


~terima kasih sudi baca entri cik sentuhanurani.jangan malu malu untuk tinggalkan komen anda (*_*)(")~

No comments:

~Ada yang Lebih Menarik Di Sini~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Di persilakan share ilmu di atas.Hak milik Allah semuanya. Moga Allah redha :)