Blogger Widgets

~Ingat kan Pada Diri~

Kita tidak boleh ubah sesuatu yang kita lihat,tetapi kita boleh ubah diri kita yang melihatnya. Jika kita tak dapat apa yang kita suka, maka langkah yang terbaik ialah sukalah apa yang kita dapat. Itulah syukur namanya!:-)

Saturday, February 11, 2012

.:: Aku Tahu itulah Bahagia sebenar ::.

Salam semua! 
Semalam entri berkaitan "Mencari Di manakah Bahagia" . Dan hari ini sentuhanurani nak bawakan satu kisah tentang "bahagia" juga,yang di petik dari buku "Iman dan Kehidupan" oleh Dr Yusuf Al-Qaradawi.

Kisahnya bermula...


Seorang suami yang marah kepada isterinya dan dengan segera mengancam isterinya : "aku akan lenyapkan kebahagiaanmu. Si isteri menjawab dengan tenang, "Abang tidak mampu melenyapkan kebahagiaanku sebagaimana abang tidak mampu memberikan kebahagiaan kepadaku"


Suami bertanya: "Mengapa aku tidak akan mampu melenyapkan kebahagiaanmu?"


Isteri menjawab dengan penuh keyakinan: "Kalau seandainya kebahagiaanku terletak dalam perbelanjaan, tentu abang akan mampu menghilangkannya. Dan kalau terletak dalam pakaian dan perhiasan, tentu abang juga sanggup menahannya. Tetapi kebahagiaanku adalah sesuatu yang bukan milikmu,dan tidak dapat kamu kuasai, baik kamu sendiri atau orang lain."


Suami bertanya dengan penuh kehairanan: "Dimanakah kebahagiaanmu?" Isteri menjawab dengan penuh keyakinan: "Sesungguhnya aku memperoleh kebahagiaan dalam keimananku. Dan imanku itu dalam hatiku. Tiada seorang pun yang dapat menguasai hatiku selain Allah."~Sentuhanurani : Ana abdullahi walan yudhi'ani = Aku hamba Allah,Dia tidak akan mengecewakanku~
~terima kasih sudi baca entri cik sentuhanurani.jangan malu malu untuk tinggalkan komen anda (*_*)(")~

No comments:

~Ada yang Lebih Menarik Di Sini~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Di persilakan share ilmu di atas.Hak milik Allah semuanya. Moga Allah redha :)